Ionian-Sea-5287806Port-Zakynthos-8864878bigstock-Zante-Town--Zakynthos--Greec-6090834Zakynthos-Zante-old-view-Gr-30669494

Ζάκυνθος Ιστορικά Στοιχεία

Ζάκυνθος Ιστορικά Στοιχεία

Οι άνεμοι της αλλαγής έχουν δει πολλές διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς που έχουν διαμορφώσει την Ζάκυνθο στο όμορφο κόσμημα που είναι σήμερα. Οι Ενετοί την ονόμασαν Ζάντε, το φίορο του Λεβάντε (λουλούδι της Ανατολής), επειδή οι ναυτικοί τους μπορούσαν να ανιχνεύσουν τη μυρωδιά των ανθισμένων λουλουδιών - ιδιαίτερα τους θαλασσινούς νάρκισσους - από μακριά πριν ακόμη αντικρύσουν το νησί.

Παρόλο που οι Βενετοί κυρίευσαν τη Ζάκυνθο για πάνω από 300 χρόνια μέχρι το 1797, το νησί αποτελούσε αντικείμενο φθόνου για την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και στη συνέχεια για τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία πολύ πριν τους Ενετούς. Ήταν ακόμη γνωστή στην ελληνική μυθολογία ως ο τόπος όπου ο γιος του βασιλιά Δαρδάνου, από τα γειτονικά εδάφη της Πελοποννήσου, εγκαταστάθηκε στο νησί και έδωσε το όνομά του.

Μετά από τους Ενετούς μια σειρά από παγκόσμιες δυνάμεις στρέφουν τις εχθρικές βλέψεις τους στη Ζάκυνθο, όπως οι Ρώσοι, που κυβέρνησαν για περίπου ένα χρόνο στα τέλη του 18ου αιώνα, οι Γάλλοι οι οποίοι κυβέρνησαν επίσης για δύο χρόνια περίπου εκείνη την εποχή και οι Άγγλοι οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εκεί για σχεδόν πέντε δεκαετίες, 1809 - 1864. Μετά από την αποχώρηση των Βρετανών από το νησί, η Ζάκυνθος μαζί με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα το 1864. Ίσως κατά ένα ποσοστό η βαθιά αγάπη των Βρετανών για τη Ζάκυνθο είναι αυτό που προσελκύει και πάλι τους απαιτητικούς επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ, καθώς βρίσκουν ηλιοφάνεια, γαλήνη και απόλαυση σε αυτό το νησί με τις μαγευτικές ακτές και τα μεγαλοπρεπή βουνά.

Οι ταξιδιώτες στο νησί σήμερα, μπορούν να δουν ξεκάθαρα και να ακούσουν τα ίχνη της πρόσφατης ιστορίας της Ζακύνθου, από την εξαιρετική βενετσιάνικη αρχιτεκτονική ως το τραγούδι των Καντάδων - μια ομάδα ανδρών που τραγουδούν και παίζουν κιθάρα - με επιρροές από δημοφιλή τραγούδια της Ιταλίας και οπερατικές άριες που χρονολογούνται στο δέκατο ένατο αιώνα. Επίσης, αξίζει να σημειωθούν τα σαγηνευτικά τραγούδια Αρέκιες και πάλι με ισχυρή ιταλική επιρροή μόνο που ερμηνεύονται κατά τρόπο πιο σόλο.

Ο σύγχρονος τουρισμός άρχισε μόλις στις αρχές του 1980 στον μικρό οικισμό του Λαγανά εξαιτίας της εντυπωσιακής παραλίας του νησιού. Καθώς οι ντόπιοι άρχισαν να κατασκευάζουν πιο δυναμικά και έντονα, υπήρχαν φόβοι ότι ορισμένα από τα τεράστια ξενοδοχειακά συγκροτήματα που ήρθαν στη μόδα τη δεκαετία του '90 θα μπορούσαν να απειλήσουν το ευαίσθητο οικοσύστημα του νησιού και την επιβίωση της απειλούμενης με εξαφάνιση χελώνας Καρέττα –Καρέττα, μεταξύ άλλων ειδών. Ευτυχώς, με την μεγαλύτερη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού, η τάση έχει μετατοπιστεί και πάλι σε μικρότερα ιδιόκτητα οικογενειακά ακίνητα που δείχνουν σεβασμό για τη φύση και τη βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένου και του ξενοδοχείου Μαϊστράλι.

Χτισμένο με αγάπη και αφοσίωση στην παράδοση από την οικογένεια Σωτηρούλη, το Ξενοδοχείο Μαϊστράλι που αποτελείται από 56 δωμάτια, ολοκληρώθηκε το 1997 και ανακαινίστηκε πλήρως το 2010 για να καλύψει τις ανάγκες των επισκεπτών του. Η οικοδόμηση του Ξενοδοχείου Μαϊστράλι έγινε σε μια κλίμακα που σέβεται τη φύση του νησιού, παραμένοντας πιστή στην παράδοση και με σεβασμό στο περιβάλλον.