maistrali_zakynthos cropped 1415x592Church-of-Saint-Nikolas-beach--14692295

Ζάκυνθος Αξιοθέατα

Αξιοθέατα στη Ζάκυνθο

Η κυρίως πόλη της Ζακύνθου θεωρείται μια από τις ομορφότερες στην Ελλάδα, με ιστορικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία από διάφορες εποχές να σχηματίζει ένα μαγευτικό ψηφιδωτό πολιτισμών και υποβάθρων. Ρωμαϊκή, Βυζαντινή, Ενετική, Γαλλική, Ρωσική, οθωμανική και βρετανική κυριαρχία, έχουν αφήσει τα σημάδια τους στο νησί. Εξερευνήστε την πόλη με την επίσκεψη των Στροφάδων και την Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου και θαυμάστε τις αγιογραφίες στις εκκλησίες Φανερωμένη, Άγιος Νικόλαος του Μόλου και της Παναγίας των Αγγέλων, όλες χτισμένες τον 17ο αιώνα.

Κάντε μια βόλτα μέσα από τα γοητευτικά κτίρια, τις κομψές στοές και τις όμορφες πλατείες της πόλης για να πάρετε μια αίσθηση της ζωής σε αυτήν την ειδυλλιακή κοινότητα. Το απόγευμα κατευθυνθείτε στο Ενετικό Κάστρο στο λόφο Μπόχαλη για να θαυμάσετε την πόλη κάτω και να απολαύσετε ένα χαλαρό καφέ ή το γλυκό σας.

Για μια πολιτιστική πινελιά στις διακοπές σας, επισκεφθείτε τα ποικίλα μουσεία στο νησί για να πάρετε μια ιδέα της τέχνης, του πολιτισμού, των προσωπικοτήτων και της θρησκευτικής κληρονομιάς. Το Μουσείο Σολωμού & Κάλβου στην πόλη αποτίει φόρο τιμής στον Διονύσιο Σολωμό, το διάσημο ποιητή και συγγραφέα ο οποίος συνέθεσε τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο. Το Μουσείο Γρηγορίου Ξενόπουλου τιμά τον Έλληνα μυθιστοριογράφο και θεατρικό συγγραφέα μέσα από το έργο του από τα προσωπικά του χειρόγραφα και έργα τέχνης. Το εντυπωσιακό Ναυτικό Μουσείο στη Μπόχαλη ρίχνει φως στο ισχυρό θαλασσινό χαρακτήρα του νησιού, ενώ η Δημοτική Βιβλιοθήκη φιλοξενεί πολλά σπάνια βιβλία και χειρόγραφα. Υπάρχει επίσης το Ναυτικό Μιλάνειο μουσείο στο Τσιλιβί, επιδεικνύοντας ενδιαφέρουσες υδατογραφίες που ανιχνεύουν τη ναυτική παράδοση στην Ελλάδα. (Για τα μουσεία που σχετίζονται με τις τοπικές παραδόσεις, τη λαογραφία και τη φύση, επισκεφθείτε το Ζάκυνθος & Οικολογία στην ιστοσελίδα μας).

Εκτός πόλεως, οι Γαλάζιες Σπηλιές ή Blue Grotto κοντά στο ακρωτήρι Σκινάρι, αποτελούν ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα του νησιού. Αυτά τα δύο αλληλένδετα σπήλαια είναι διάσημα για τα ζαφειρί χρώματα που δημιουργούνται από το φως του ήλιου. Λίγο νοτιότερα βρίσκεται το σπήλαιο Ξύγγια όπου αναβλύζουν θειώδη νερά για την θεραπεία πολλών ασθενειών.

Το νησί είναι αρκετά μεγάλο για να προσφέρει μια ποικιλία από διαφορετικά πολύχρωμα χωριά που αξίζει να εξερευνήσετε, τα περισσότερα από τα οποία περιβάλλονται από πράσινο. Επισκεφθείτε το χωριό του Κεριού στο νότιο άκρο του νησιού με τα εντυπωσιακά βράχια, το φάρο και την εκκλησία της Παναγίας της Κεριώτισσας που χρονολογείται από το 1745, πριν κατευθυνθείτε προς την κοντινή Λίμνη Κεριού.
Στο κέντρο του νησιού επισκεφθείτε το χωριό Μαχαιράδο και την εκκλησία της Αγίας Μαύρας, καθώς και το Μελινάδο όπου υπάρχουν ερείπια ενός αρχαίου ναού που χτίστηκε για να τιμήσει τη θεά Άρτεμη. Στο Βορρά θα πρέπει να επισκεφθείτε το Καταστάρι και την εκκλησία του Άη Γιάννη (Άγιος Ιωάννης) της Λαγκάδας. Ακόμη πιο βόρεια, περνώντας από τις Ορθονιές και τη Μονή της Παναγίας της Σπηλιώτισσας, θα συναντήσετε το χωριό Βολίμες με τις ενετικές εκκλησίες του. Στη δυτική πλευρά φροντίστε να επισκεφθείτε τα χωριά γύρω από το βουνό Βραχίωνα όπως οι Μαριές, το Καμπί, ο Άγιος Λέων και Αναφωνήτρια (με ένα πολύ αξιόλογο ομώνυμο μοναστήρι και μεσαιωνικό πύργο).Περιττό να πούμε ότι, οι παραλίες γύρω από το νησί είναι όλες υπέροχες, από τις πιο πολλές που είναι οργανωμένες με ομπρέλες ως και τους κρυφούς ρομαντικούς ορμίσκους. Στα βόρεια της πρωτεύουσας βρίσκονται οι παραλίες του Τσιλιβί και του Κρυονερίου, που είναι σχετικά κοντινές και όμορφες. Στη νότια πλευρά, στον κόλπο του Λαγανά, θα συναντήσετε τις παραλίες του Αργασίου, Καμίνια, Πόρτο Ζόρο, Βασιλικού, Πόρτο Ρώμα και του Γέρακα. Πιο νότια, στον κόλπο του Λαγανά, υπάρχει η μεγάλη παραλία στις ακτές των χωριών όπως το Καλαμάκι, Λαγανάς και Άγιος Σώστης. Αυτό το δημοφιλές και πολυσύχναστο σημείο διακοπών είναι επίσης ένας τόπος ωοτοκίας για την σπάνια χελώνα Καρέττα-Καρέττα, έτσι συνιστάται προσοχή κατά την επίσκεψη.
Η βραβευμένη παραλία του νησιού είναι το Ναυάγιο
στη δυτική ακτή, που θεωρείται μία από τις πιο όμορφες παραλίες σε όλο τον κόσμο.